Ir diezgan grūti iedomāties produktu vai ražošanas nozari, kurā tiešā vai netiešā veidā ūdens netiktu izmantots. Tādās sfērās kā agro kultūra, pārtikas industrija, metālapstrāde, tekstila industrija, farmācija un kosmētikas ražošana, slimnīcas un laboratorijas, ķimikāliju industrija, publisko pakalpojumu sektors, un, protams, enerģētika- ūdens tiek izmantots pilnā apmērā.
Kā jebkuram dzīvam organismam, ūdens ir viens no svarīgākajiem elementiem arī ražošanas nozarē. Industriālās dažādības dēļ, eksistē atšķirīgas ūdens kvalitātes prasības, piemēram, vienā gadījumā ir iespējams iztikt ar dzeramo ūdeni, kamēr citā gadījumā ir nepieciešama atsāļošana vai pat dziļa atsāļošana, lai ražotu ultra- tīru ūdeni ražošanas procesā mūsdienu pašiem smalkākajiem produktiem.
Palielināti produkcijas apjomi visā pasaulē stipri ietekmē kopējo ūdens patēriņu, un tas patiesībā nepārtraukti pieaug. Mūsdienās uzņēmēji un viņu inženieru komandas ļoti seko līdzi ražošanas procesiem, lai varētu panākt maksimāli efektīvu kvalitatīva ūdens izmantošanu ražošanas procesā un samazinātu nelietderīgo ūdens patēriņu jeb zudumus ar mērķi kļūt par tirgus līderi attiecīgajā sektorā.